Мова
Мова
Язык
English
cartuser
03 Травня 2018

Вчимося фотографувати у відпустці

@gramofonua

Як не червоніти, показуючи фотки з пляжу

Ну нарешті довгоочікувана відпустка! Ти зможеш позасмагати на пляжі, відвідати цікаві місця, зустріти нових людей і спробувати страви, які ніколи до цього не пробувала. І як же хочеться поділитися враженнями з друзями, які не зможуть поїхати разом з тобою!

Ну що ж, якщо ти і справді хочеш передати їм всі свої емоції від побаченого, то наберись терпіння і прочитай наші поради, що ми підгледіли у професійних фотографів. Скориставшись ними, ти зможеш привезти і роздрукувати фото з відпустки, що варті місця в картинній галереї, а не просто набір розрізнених фрагментів мозаїки, які так і не зберуться в єдину картину спогадів.

Як фотографувати пейзажі

Пейзаж - це не те, що можна клацнути миттєво і як би мимохідь. Перед тим як зробити знімок, краще визначитися з композицією. Відразу подумай, де буде проходити лінія горизонту. Якщо небо звичайне і на ньому сьогодні ні хмаринки, залиш лише невелику смужку на 1/3 або навіть 1/4 знімка. Якщо небо виглядає драматично, красуючись перед тобою фактурними хмарами, виділи йому більшу частину знімка - від цього він тільки виграє.

Фотографуючи краєвид, старайся знайти в ньому якусь симетрію, а ще краще - графічні лінії. Це може бути дорога, високе дерево, алея парку або кілька будівель, що стоять в ряд. Постарайся зрозуміти, яким чином ти зможеш керувати поглядом людини, що дивиться на фото, і куди ти хочеш його направити.

Панорами - ще один хороший спосіб привернути увагу аудиторії до своїх фото з відпустки. Багато сучасних смартфонів мають функцію панорамної зйомки за замовчуванням. Якщо ж її немає, просто скачай відповідну програму з Google Play або App Store.

Не бійся поганої погоди. У той час, коли всі відпочиваючі будуть відсиджуватися в своїх номерах, ти зможеш провести цей час з користю, полюючи за красивими, драматичними і зачаровуючими кадрами. Нудні пейзажі літніх пляжів є у всіх, а ось фото бурі, що насувається, - велика рідкість. Вітер, туман, густі грозові хмари - все це може зробити твої знімки незабутніми.

До речі, за кількістю лайків ти зможеш вибрати кращі роботи, після чого замовити друк фото з соцмереж в великому форматі і повісити на стіну у вигляді своєрідного трофея.

Як фотографувати архітектурні (і не тільки) пам'ятки

Чомусь кожен, хто опиняється поблизу Пізанської вежі, Колізею або Єгипетських пірамід, прагне, щоб його знімки були схожі на листівки із сувенірного кіоску. Таких фотографій і так тисячі, до того ж зроблені вони, як правило, при ідеальній погоді і освітленні. І не намагайся "переплюнути" професійних фотографів, замість цього треба знайти незвичайні ракурси.

Покажи пам'ятки з таких ракурсів, з яких люди їх ще не бачили. Не забувай, що фото з відпустки мають передавати саме твої враження від побаченого. Однотипні кадри всім набридли - вони виглядають нудно. Злови свій настрій, підкресли якісь цікаві деталі, і твої знімки привернуть більше уваги!

Як знімати людей

Твої фото з відпустки багато втратять, якщо ти не зловиш в кадр місцевих жителів, які поспішають у своїх справах, або туристів, дивуються незвичайним стравам в кафе чи грають з вуличними тваринами. Саме такі фото пожвавлюють альбом і передають енергетику місця. Просто погуляй трохи по околицях з фотоапаратом або смартфоном напоготові, і що-небудь цікаве обов'язково відбудеться. А якщо ти вже натрапила на цікавий сюжет, постарайся зробити відразу кілька кадрів, щоб вибудувати послідовність - саме так роблять професіонали.

Якщо ти вирушила у відпустку з компанією друзів, не проси їх зупинятися у кожної пам'ятки, щоб зробити групове фото. Замість цього спробуй зловити цікаві кадри, поки вони грають в пляжний волейбол або пробують місцеву їжу. До речі, багато фотографів, захопившись пошуком вдалих кадрів, зовсім забувають про себе. Повернувшись додому і переглядаючи зроблені знімки, вони ловлять відчуття, ніби їх самих там зовсім і не було.

У зв'язку з цим порада: не соромся просити знайомих або перехожих, щоб час від часу вони знімали тебе. Тільки перед цим не забудь виставити всі необхідні налаштування.

Як фотографувати їжу

Ти будеш сміятися, але фотографувати їжу не так просто, як здається на перший погляд. Запам'ятай: страви будуть виглядати апетитніше і привабливіше при природному денному освітленні, тому не рекомендуємо користуватися спалахом. Також багато фотографів радять не переборщувати зі статичними фотографіями. По можливості разбавляй їх кадрами приготування, сервіровки і, звичайно ж, вживання страв! ;)

Як розсортувати і зберігати фото з відпустки

Якщо ти фотографуєш на зеркалку, рекомендуємо використовувати універсальну систему позначення папок: «2018-04-30-Рим-Прогулянка». Так ти зможеш дуже швидко знаходити потрібні знімки без необхідності перелопачувати весь архів. Якщо ти використовуєш для зйомок iPhone, то в нього вже вбудований непоганий функціонал по сортуванню зроблених фото. Не варто зберігати весь фотоархів на комп'ютері або ноуті: так було втрачено не одна тисяча хороших знімків, а разом з ними і яскравих спогадів.

Заведи собі надійний зовнішній носій, який виступить в ролі фотоархіву, а ще краще продублюй всі фото в "хмару" (якщо, звичайно, там немає чогось інтимного). Ну а найнадійніший спосіб зберігання - це те, що кращі фото ти зможеш роздрукувати у вигляді фотокниги, використовуючи заздалегідь складені шаблони. Тут все дуже просто: була в Туреччині - вибирай шаблон «Туреччина», в Єгипті - вибирай «Єгипет». Тематичні фони і стильні кліпарти підкреслять виразність твого фото-розповіді про відпочинок.

Як зібрати побільше лайків, нікого не дратуючи

Звичайно ж, як соціальні істоти ми всі хочемо зібрати побільше лайків під нашими фото з відпустки. Щоб це зробити, розумно використовуй хештеги і не лінуйся придумувати цікаві підписи до кожної фотографії. До слова, ти можеш замовити друк з Інстаграм або будь-яких інших соціальних мереж, якщо не хочеш возитися з пошуком найближчого фотоательє. Твої фотки прибудуть в будь-який зручний тобі поштове відділення. Зручно, правда?